
İTHAL ET ÇÖZÜM DEĞİL
Et fiyatları yılbaşından sonra artış gösterdi. Ancak üretici ithal et fikrine sıcak bakmıyor.
Üreticilerin ithal et söylemleri karşısında tedirgin olduğunu açıklayan Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, yeterince hayvan olduğunu belirterek, et ithalatının yapılmasını istemediklerini söyledi. Üreticinin isyanda olduğunu dile getiren Kırlıoğlu, üreticiden kemikli etin kilosunun 23-24 liradan alındığını ancak bunun vatandaşa 40 liraya kadar satıldığından yakındı.
ÜRETİCİ MAĞDUR ETMEYİN
Kırlıoğlu, bir üretici birliği olarak canlı hayvan ithalatına da et ithalatına da her zaman karşı olduklarını hatırlattı. Kırlıoğlu şöyle devam etti: "Türkiye'de hayvan sıkıntısı yok. Ette zaten bir sıkıntı yok. Türkiye'ye birçok canlı hayvan girdi. Et fiyatlarına gelince de, üreticiden alınırken çok fahiş değil. Bizde kilosu 23 TL'den alınıyordu, şimdi 24 TL'ye çıktı. Kasaplarda fiyatlar bir türlü düşmüyor. Bunun için denetleme yapılmalı. Bize göre ithal et çare değil."
İLLER ARASINDAKİ FARK BÜYÜK
Türkiye'de yeterince hayvan yetiştirildiğine dikkat çeken Kırlıoğlu, "Hayvan sıkıntısı yok, mümkün değil. Yurtdışından birçok canlı hayvan girdi. İthal et gelirse üretici sıkıntıya girecek. Biz 24 TL'ye kesiyoruz, kasapta ise 40 TL'ye satılıyor. Arada çok büyük uçurum var. Bunu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri denetlesin. Buradaki para nereye gidiyor? Etin 30 TL'ye satılmasını ben de isterim. Şu anki fiyat yüksekliği bu işi yapanların yarattığı suni bir krizdir. Et burada da 24 TL'ye kesiliyor, Ankara'da da 24 TL'ye kesiliyor. Ancak iller arasında çok büyük bir fark var. 70 TL'ye et satıldığını bildiğimiz iller var." dedi.
ET İTHAL EDECEĞİNİZE KDV'Yİ DÜŞÜRÜN
Üreticinin, sırtına binen vergiler nedeniyle zor durumda olduğunu ifade eden Kırlıoğlu,
devletin üreticiyi düşünerek yem fiyatlarındaki KDV oranını yüzde 8'den yüzde 1'e indirdiğini ancak bu indirimin üreticiye yansımadığını açıkladı. Kırlıoğlu, son olarak şunları aktardı: "Yem fiyatları şuan 50 lira civarında. Yemdeki KDV'nin düşürülmesi üreticiye yansımadı. Yem fiyatlarında KDV yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülünce hemen süt fiyatlarında 5 kuruşluk bir düşüş oldu. Devlet KDV'yi kaldırdı, direk sanayicinin cebine gitti. Bunu Bakanlıkta biliyor. Üretici isyanda. Süt fiyatlarını geri çekti sanayici. Üstüne birde et ithalatı yapılırsa daha zor durumda kalırız."
|